• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Guatr saçları döküyor

Guatr saçları döküyor

Guatr saçları döküyor

 Guatr tedavisinde tiroid hormonunun fazla verilmesi saçları döküyor.

Tiroid hastalarının sıkıntılarına bir yenisi daha eklendi. Tedavi sırasında verilen tiroid hormonunun fazla verilmesi saçların dökülmesine, eksik verilmesi saçlarda matlaşma ve kepeklenmeye yol açıyor.

Tiroid hormonlarının fazla salgılanması (hipertiroidizm) durumunda saçların tutam tutam döküldüğünü belirten Guatr ve Tiroid Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cumali Aktolun, bu hastalığa yakalanan kadınların kel kalmaktan korktuğunu söyledi.

Prof. Aktolun, ayrıca bu hastalarda kalp çarpıntısı, çabuk yorulma, hafif bulantı ve kilo kaybı da olduğunu kaydetti.

Hipertiroidi hastalarında yüksek tiroid hormonlarını durduran RAI kapsül tedavisi uygulandığında saç dökülmesi ve kalp çarpıntısının durduğunu anlatan Prof. Aktolun, saçlarda matlaşma, kepeklenme, kırılma ve kalınlaşmanın ise tiroid bezinden yetersiz hormon salgılanması halinde görüldüğünü anlattı.

İlaç tedavisi saçta dökülmeyi önlüyor

Prof. Aktolun, tiroid hormonunun yetersiz olduğu hastalarda ayrıca tırnaklarda beyaz lekeler, soyulmalar, çabuk kırılma görüldüğü gibi ciltte pullanma, kabalaşma ve şişmanlığın da ortaya çıktığını dile getirdi.

Aktolun, Amerika’da nüfusun yüzde 10’unda hormon yetersizliği görüldüğünü, Türkiye’de ise yaklaşık 7,5 milyon kişide tiroid hormon yetmezliği (hipotiroidizm) olduğunu söyledi.

Ancak, bu hastalarda tiroid hormonunun dikkatle ve ‘ne eksik ne fazla’ prensibi ile verilmesi gerektiğine değinen Prof. Aktolun, ‘Çünkü fazla verilirse bu defa saçlar dökülmeye başlar, eksik verilirse saçlardaki matlaşma ve kepeklenme devam eder. Bu ilacın standart dozu yoktur, her hastada ölçümle ve yakın takiple verilmek zorundadır’ dedi.

Tiroid hastalıklarının tedavisinden sonra saçlardaki dökülme ve diğer şikayetlerin kendiliğinden ortadan kalkacağını belirten Prof. Aktolun, ‘Bu hastalarda özel saç şampuanları etkili olmaz, önemli olan hormonal tedavidir’ diye konuştu.

Tiroid hastalıklarının tanısında kan hormon ölçümleri, tiroid ultrasonografisi, tiroid sintigrafisi kullanıldığını belirten Prof. Aktolun, nodül olanlarda ise ince iğne aspirasyon biyopsisi yapıldığını anlattı.

Tiroid hormon yetmezliğinin genellikle ilaçla tedavi edildiğini kaydeden Prof. Aktolun, ‘Her sabah tek doz şeklinde alınan tiroid hormon ilacı bu hastalığın tedavisinde yeterlidir.

Kanser riski yüksek olan hastalarda cerrahiyi ilk sırada öneriyoruz’ dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAM
  • YORUM