• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Saç Dökülmesi neden olur nasıl teşhis edilir?

Saç Dökülmesi neden olur nasıl teşhis edilir?

Öncelikle insanlarda her gün yaklaşık 50-100 telin dökülmesi normal kabul edilmektedir. Bu nedenle aslında herkeste her gün bir miktar saç dökülebilir. Bu miktarın üzerindeki kayıplar, saçların aşırı incelmesi ve saçlı derinin açılması normal değildir. Ayrıca yaşımız ilerledikçe saç tellerimiz incelebilir, sayıca azalma olabilir. Kırk yaşın üzerindeki birinin gençliğindeki kadar çok sayıda ve kalınlıkta saçı olmayabilir.
Saç dökülmesinin nedenleri;
1. Fizyolojik dökülme: Fizyolojik dökülmenin en tipik örneği doğum sonrası dökülmedir. Östrojen hormonundaki azalma saç dökülmesine neden olmaktadır. Bu durum geçicidir ve genellikle aylar içinde normale döner.

2. Hastalık: Ağır ateşli hastalık (örneğin sıtma), ağır enfeksiyonlar, yoğun diyet programı, demir eksikliği, tiroid bezinin aşırı veya az çalışması, çinko eksikliği, önemli ameliyatlar, kronik hastalıklar (karaciğer veya böbrek yetmezliği, lupus, vs), kan kaybı ve ileri dönem kanserler saç dökülmesine neden olabilir.

3. Stres: Aileden birinin kaybı, boşanma ve işten çıkarılma gibi önemli sıkıntı yaratan durumlar sonraki 6 ay içinde saç kaybına neden olabilirler.

4. İlaçlar: Bazı epilepsi ilaçları, doğum kontrol hapları, tiroid ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar, yağ düşürücü ilaçlar ve isotretinoin saç dökülmesine neden olabilir. Aşırı A vitamini kullanmak da saçı dökebilir. Bazı kadınlarda doğum kontrol hapı alırken veya bu ilacı kestikten sonra dökülme olabilir. Bu tip saç dökülmesi olan kadınlarda genellikle erkek tipi dökülme görülür. Kas yapmak için kullanılan anabolik steroidler de saç dökülmesi yapabilir.

5. Kötü beslenme: Vücudumuz yeterince protein alamadığında tasarrufa gider. Bunun bir yolu da saç büyümesini durdurmaktır. Yeteri kadar protein alınmadıktan yaklaşık 2-3 ay sonra saç dökülmesi görülebilir. Proteinden zengin beslendiğinde saç dökülmesi durur. Kırmızı et, balık ve yumurta proteinden zengindir. Vejetaryenler diyetlerine sert kabuklu yemişler, fasulye ilave edebilirler.

6. Yeme bozuklukları: Yeme bozukluğu olan kimselerde saç dökülmesi sık görülür. Anoreksi (yetersiz yemek yeme) veya blumia (yedikten sonra istemli kusma) saç kaybına yol açabilir.

7. Saç stilize edici yöntemler: Saç stiliniz veya saç için kullandığınız ürünler de dökülmeye neden olabilir. Sık sık saç rengini açmak veya perma yaptırmak saçların kırılmasına neden olur. Düzenli saç boyama veya uygun olmayan boyama yöntemleri, saç jölesi veya saç spreyleri de saç tellerini kırar. Bu maddeleri mümkün olduğu kadar az kullanmaya dikkat etmeliyiz. Benzer şekilde saç kurutma makineleri, saç düzleştiriciler de saç telindeki su miktarını azaltarak saçı kırılgan hale getirir. At kuyruğu, saç derisine bitişik saç örgüsü de bu bölgelerde saç dökülmesi yapabilir.

Bunlardan başka saçın çok fazla şampuanlanması, taranması veya fırçalanması da saç tellerinin kırılmasına neden olabilir.

8. Nedeni saptanmamış dökülme: Yaygın saç dökülmesi olan hastaların yaklaşık 1/3’ ünde neden bulunamaz.

Saç dökülmesi teşhisi nasıl konulur?

Saç dökülmesinin pek çok nedeni olabileceği için dermatologlar bir çeşit dedektif gibi hareket ederler. Doktorunuz size bazı sorular sorarak işe başlar. Örneğin saç dökülmeniz aniden mi başladı yoksa uzun süreden beri mi devam ediyor? Bilinen bir sağlık probleminiz var mı?

Kullandığınız ilaçlar da sorulacaktır. Allerjiniz var mı? Diyet yapıyor musunuz? Adetlerinizin düzenli olup olmadığı, menapoza girip girmediğiniz, gebelikleriniz daha önce de belirtildiği gibi saç dökülmesi açısından önemli olabilir.

Muayene sırasında saçınız, saçlı deriniz incelenir. Çekme testinde yaklaşık olarak 60 tane saç teli tutulur ve saç çekilir. Bu test için saçın en az 1 gün yıkanmamış veya taranmamış olması gerekir. Altı telden fazla tel gelirse test pozitif kabul edilir. Azsa dökülme normal kabul edilir.

Dökülmeyi değerlendirmek için ayrıca saçların kökünden çekildiği trikogram, saçın bir bölgesinin tıraşlanarak takip edildiği fototrikogram, biyopsi gibi daha spesifik yöntemler de kullanılabilir.

Saç dökülmesi şikayeti ile gelen hastalarda ayrıca bazı kan testleri gerekebilir.

Saç dökülmesi teşhisi konulduktan sonra altta yatan neden saptanabilirse buna yönelik tedavi verilir. Örneğin kansızlık varsa hasta buna göre yönlendirilir ve tedavi edilir.

Hastanın diyetini de düzenlemek gerekebilir. Günlük protein alımı ve kalori alımı normalin altında olmamalıdır. A vitamini içeren vitamin veya antioksidan alınıyorsa kesilmeli veya bunu içermeyen bir takviye bulunmalıdır.

Altta yatan bir neden yoksa, hastalar saç gelişimi için önemli bazı takviyeler kullanabilirler. Çinko, biotin tek başına kullanılabilir. Bunlardan başka eczanelerde multivitamin, bitkisel maddeler, eser elementler ve aminoasitler içeren ilaçlar da kullanılabilir.

Saç dökülmesinde kullanılabilecek şampuanlar ve dökülmeyi azaltabilecek losyon ve spreyler de mevcuttur. Bu ürünler saçın gelişimini destekleyen vitamin, aminoasit ve bazı eser elementleri içerir.

Saçlar kırılarak dökülüyorsa saçın yapısını bozabilecek işlemlerden uzak durun. Saç rengini açtırmak, saçı permalatmak, sık sık şampuanlamak, fırçalamak, sık sık boyatmak gibi alışkanlıklardan uzak durun. Ayrıca saçın yapısını güçlendirecek serum veya saç kremi kullanın.

Sevgili okuyucularımız, sizi son olarak şu konuda uyarmak istiyorum. Saç dökülmesi çok sık görülen bir problemdir. Piyasada, aktarlarda, radyolarda, internette veya televizyonlarda bu soruna yönelik mucizevi sonuçlar vadeden pek çok reklamla karşılaşıyorsunuz. Bu tip ürünlere, reklamlara güvenerek para ödemeyin. Unutmayın bu tip ürünlerin çoğu zaman içeriği belirsizdir ve etkinliklerine dair bilimsel verileri yoktur.

Bu amaçla kullanılacak ürünleri lütfen hekiminize ve eczacınıza danışarak kullanın.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAM
  • YORUM