• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Sac Ayda Kaç Cm Uzar ?

Sac Ayda Kaç Cm Uzar ?

Kadınların ve erkeklerin en önem verdikleri yerlerinden biridir saçları. Dünyada çok farklı ırk ve haliyle çok farklı saç tipleri bulunmaktadır. Kimi düz, kimi dalgalı, kıvırcıktır. Birçok saç şekli ve tipine göre saçlarınızın yapısı da değişmektedir. Örneğin kuru ve mat, nemli ve yağlı, gür ve sık ya da ince telli saçlarınız olabilir. Her birinin yıkanmasında kullanılan şampuanlardan, kremlerden tutunda bakımı da farklıdır. Farklılıklara rağmen hepsinin ortak bir noktası olabiliyor çoğu zaman. Zamanla kırılıp dökülen saçlar ve uzamalarının durması. Saç bakımı, uzaması ve parlak görünmesi gibi konular her iki kesimin de oldukça dikkatini çekmektedir. Şu aralar piyasada 1 ayda çok fazla uzama garantili kimyasal ürünler dönmektedir. Biz kimyasal maddelerin saça ne kadar zarar verdiğini biliyoruz. Kanaatimiz saçlarımıza doğal yöntemler kullanmaktır. Saçlarımızı doğal yöntemler uygulayarak besleyebilir ve uzamasını tabi ki sağlayabiliriz. Bunca zaman uğraştınız fakat bir türlü saçlarınızı uzatmayı başaramadınız. Bu durum çok moral bozucu oluyor öyle değil mi? Veya erkekler kısa saçtan sıkıldınız ve saçlarınızı uzatıp yeni modeller vermek istiyorsunuz. O zaman çok doğru bir yazı okuyorsunuz. İşte size saçlarınızın canlı ve parlak şekilde uzamasını sağlayacak yöntemler ve saçınızın doğal olarak ayda kaç cm uzayabileceği hakkında bilgiler.

Sac Ayda Kaç Cm Uzar

Genel olarak insan saçı ayda ortalama 1.25 cm uzar ve saçın her bölgesi için uzama miktarı aynı olur. Beslenme, yaş, saç bakımı, ilaç kullanımı, genel sağlık ve çevresel etmenler yüzünden uzama süresi ve saç miktarı etkilenir. Saçlarınızı uzattığını söyleyen kozmetik ürünlerin çoğu bu koşullarda işinize yaramamaktadır. Saçınıza diplerinize yapacağınız masaj ile saçlarınızın sağlıklı uzamasına ve saç diplerinizin kırılmamasını sağlayabilirsiniz.

Saç uzama 3 aşamalıdır. Birinci aşama anajen aşamasıdır. Bu aşama saçınızın aktif olarak uzadığı 2-6 yıl arasındaki aşamadır. Saç kökü hücreleriniz aktif olarak çalışır ve derisi altındaki saçı iterek uzamasını sağlar. İkinci aşama katajen aşamasıdır ve bu aşamada büyüme durur. Son aşamamız ise telojen aşamasıdır. Yeni saçların çıkmasını sağlamak için olan saçlarınızın düşerek öldüğü aşamadır.

Saçın uzamaları dönemler halinde olur. Dönemler saç folikülünün uzaması ve dinlenmesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Dinlenme döneminde saç uzaması geçici bir süre durur. Bunla klüp saç denmektedir. Klüp saçlar bir sonraki dönemine kadar dinlenme sürecinde kalır. Yani saçlarınız uzamıyor diye yakınıyorsanız korkmayın, belki de saçınız dinleme aşamasındadır. Biraz bekleyin ve sabredin. Bu dönemin sonunda uzama dönemi başlar. Uzama dönemine gelindiğinde yeni saçlar oluşur. Dipten gelen yeni saçlar diğer saçı folikülden dışarı atarsa saç dökülmesi oluşur.  Özellikle kadınlarda saç uzamasının en hızlı olduğu dönem 15- 40 yaşları arasındadır. Bu dönem en yoğun östrojen hormonu salgılanan dönemdir.

Aldığımız besinler saç sağlığı açısından oldukça fazla öneme sahiptir. Besinler yoluyla aldığımız yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller saçınızı besler ve çoğalmasını sağlar. Yetersiz beslenme sonucu yaşanan vitamin ve mineral eksikliğinin belirtilerinden biri saçlarınızın uzamaması ve dökülmesidir. E, C vitaminleri, biotin, keratin ve gelatin saç sağlığı açısından gereklidir ve düzenli olarak alınması gerekir.

Bir saç telinin ortalama ömrü 3-4 yıldır. Yıkama, fırçalama sırasında dökülüp üzüldüğümüz saçlar aslında ömrünü tamamlamış saçlardır ve onların yerine yenisi çıkacaktır. Bir günde 100 saç teline kadar dökülme normaldir. Dökülen saçların yerine yenisi 6 ila 10 hafta arasında çıkar. Her bir saç kökünden insan ömrü boyunca 20 kez yeni saç çıkar.

Saçların beslenmemesi, kılcal damarlarınızdaki büzülmeyle saç köklerinin kandaki gıdaları alamamasından da kaynaklanıyor olabilir. Stres, düzensiz ve dengesiz beslenme, hormonal dengesizlik değişimler, kimyasal maddeler, hava kirliliği, sürekli uyguladığınız kimyasallar ve boya saçlarınızı engeller ve saçlarınızın ölümüne sebep olur.

Saçlarınızın hücresel üretimi kemik üretiminin ardından ikinci sıraya oturmaktadır. Saçımızın ortalama uzama süresi yaz aylarında kış aylarına göre daha hızlıdır. Geceleri gündüzlere göre daha hızlıdır. Kadınların saçı erkeklere oranla daha hızlı uzar. Yetişkinlere göre çocukların saçı daha hızlı uzar. Saçınız ıslanınca boyu %30 oranında uzar. Fakat daha önce belirttiğim gibi saç uzama konusu yaşanılan çevre, sağlık ve kullandığımız ilaçlara göre değişiklik gösterir

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
saç uzaması

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAM
  • YORUM